Ayutthaya, de eerste tempels
Op onze aankomstdag hebben we niet veel meer gedaan. Beetje bijkomen, zwemmen en uit eten.
We hebben heerlijk Thais gegeten (en Jonas natuurlijk gewoon friet met ketchup) op een floating restaurant. 10 gerechten, 2 halve liters bier en 4 cola voor 1070 baht (= 26 euro).
Op vrijdag hebben we een tuktuk geregeld, die ons langs de tempels van Ayutthaya wilde rijden. Kosten: 300 baht voor 3 uur. De tuktukchauffeur heette Mai en bleek al snel een tuktukvrouw te hebben die Gai heette en verder 2 tuktuk-kinderen. Het was kortom een tuktuk-family, compleet met foto's aan de binnenkant van de tuktuk en een hotmailadres! Man en vrouw reden ons rond en pikten onderweg een van de kinderen op.
De tempels zijn fantastisch (zie foto's). Na een uurtje of 3 rondgetourd te hebben, hadden we de hoogtepunten wel gezien en waren we toe aan een koele duik in het zwembad. Maar er moest ook nog een nieuw mobieltje worden aangeschaft. Misschien kon de tuktukfamily daar ook nog iets betekenen? Ja hoor, ze wisten wel een shopping-center en wilden ons er graag naar toe brengen. Sophie en Jonas hadden daar toch niet meer zo'n zin in, die wilden zwemmen (temperatuur is een graad of 33 en het is heel vochtig en wel even wennen). Dus toch maar eerst terug langs het hotel. Vanaf daar is Willem meegegaan met de tuktuks en na een uur kwam hij terug met een prachtmobiel. Er kan weer gebeld en geïnternet worden, maar hoe sluit je het ding aan op de laptop? Dat blijkt niet eenvoudig; die standaardfunctie zit er niet op.
Dan maar op zoek naar drivers en programmaatjes die het ding wel aan de praat krijgen. Alles is immers te vinden op het internet. Denkt hij.............. (wordt vast vervolgd, want het lukt nooit in een keer).
Bij het zwembad liggen voor alle gasten schone badhanddoeken klaar; service van het huis. Verder maken we de eerste hoosbui mee. Lekker, stortregen terwijl je in het zwembad ligt.
Na het eten hebben we de nachttrein naar Chiang Mai genomen. Oorspronkelijke vertrektijd was 19.35 uur, later omgeboekt naar 21.00 uur en uiteindelijk vertrokken om 22.15 uur. Iets minder pünktlich als in Deutschland. De airco-slaapcoupé's waren prima. Het is wel even wennen aan het wiebelen van de trein en het rammelen van de losse onderdelen links en rechts. Chiang Mai, here we come.